Dansles dansexpressie voor kleuters met Keith Haring

Hoe enthousiasmeer je kleuters voor dans en (beeldende) kunst? De Vlaamse dans- en kleuterdocent An-Sofie Maes bedacht een dansles waarin kunst en en dansvaardigheden samensmelten. Ze maakt daarvoor gebruik van afbeeldingen van kunstenaar Keith Haring. Want de vrolijke kleuren en eenvoudige vormen sluiten nauw aan bij de belevingswereld van jonge kinderen! In deze dansles oefenen kleuters de namen van de lichaamsdelen, het tellen tot 6, en zelf bewegingen verzinnen. Dit lesplan is compleet met muzieksuggesties en Spotify-afspeellijst. Veel dansplezier!

Meer lezen
Ernst Meisner: “Tijd en ruimte om te onderzoeken is juist op een opleiding belangrijk”  

In september is de gloednieuwe bacheloropleiding Docent Klassiek Ballet gestart aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Onze podcast host Sanne Fokkens sprak daarover met Ernst Meisner. Hij is directeur van de Nationale Balletacademie en artistiek leider van deze éénjarige opleiding tot balletdocent. Wil je weten welke studenten zich hiervoor aanmelden, hoe Ernst Meisner hen de ruimte geeft om vragen te stellen, of wat de nieuwe ontwikkelingen zijn binnen het ballet? Beluister dan de podcast! Of lees Sanne’s reflectie.

Meer lezen
In de spotlight: dansdocent en health coach Saskia de Badts 

Saskia de Badts (52 jaar) is health coach, dansdocent en directeur van Amsterdam Dance Centre. Ze volgde haar jazzdans training onder andere bij Lynn Simonson in New York City. Begin 2022 kwam haar boek SPITZ uit. Een inspirerend verhaal over haar eigen ervaringen als danser met een eetstoornis, boordevol oefeningen en recepten. Als health coach begeleidt Saskia tegenwoordig dansers bij het halen van hun mentale en fysieke gezondheidsdoelen. Wil jij ook weten hoe jij jouw leerlingen daarin beter kunt begeleiden? Lees dan dit interview!

Meer lezen
Train jij veel? Of te veel? Kom er achter door het bij te houden met Dance Health Plan!

Heb jij vaak blessures? Als danser krijg jij veel te verduren: repetities, voorstellingen, zelf trainen, lesgeven, etc. Alles bij elkaar kan dit best wel veel worden, soms zelfs te veel. Herken jij jouw grenzen? Weet jij precies welke activiteiten jij zwaarder vindt en wat niet? In dit artikel vertelt dansdocent en personal trainer Suzanne uit den Bosch hoe je jouw trainingsbelasting in kaart kunt brengen. Zodat jij straks eerder kunt ingrijpen als jij overbelast dreigt te raken!

Meer lezen
Wat is periodisering van danstraining? Gaby Allard vertelt!

Durf jij jouw lespraktijk opnieuw te bezien? Vanuit andere principes, zoals de sport? Gaby Allard had dat lef! In 2006 werd zij directeur van de opleiding Danser / Maker van ArtEZ in Arnhem. Ze besloot toen om het curriculum te herevalueren door periodisering toe te passen op danstraining, in samenwerking met Matthew Wyon. Daar vertelt ze uitgebreid over in het boek Periodization. Voor ons een goed excuus om deze inspirerende danser, docent en leidinggevende uit te nodigen voor een interview!

Meer lezen
Valkuilen van de Kleine Ondernemers Regeling: grand jeté of blessure?

Is jouw omzet lager dan € 20.000? Dan maak jij misschien gebruik van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Dat betekent dat je geen btw-aangiften meer hoeft te doen. Dat klinkt fijn, maar is dat ook zo? De nieuwe KOR is nu bijna drie jaar van kracht. Tijd om deze regeling onder de loep te nemen! Levert deze nieuwe regeling jou als dansdocent of kleine dansschool financiële voordelen op? Of vooral hoofdpijn? Grand jeté of blessure? Muriël van administratiekantoor Buro Bicker geeft advies!

Meer lezen
Met 3 simpele woorden meer leden werven voor jouw dansschool

“Ik zou graag wat minder energievretend nieuwe leden binnen halen.” Dit is het meest gestelde doel van de klanten van dansschoolcoach Ninny Dooms. Zij gaat dan met hen terug naar de basis: welke drie woorden zijn jouw kernwaarden? Want deze ‘kernwoorden’ helpen je, als basis van jouw bedrijf, om makkelijker sales te doen. In dit artikel legt ze jou stap voor stap uit hoe jij jouw kernwoorden kan samenstellen. Zo wordt lidmaatschappen verkopen zelfs leuk!

Meer lezen
Expeditie oceaan: een dansles over de wonderen van de zee

Ken je de oceaan stickers van de AH? Ze inspireerden Rimke Saan om een lesplan te maken over de magie van de zee. Want onder water is zoveel te ontdekken! Scholen vissen die samen rond zwemmen. Grote zeehonden en haaien. Koraal dat over de bodem schuift. Soepele kwallen en slome zeesterren. In deze dansles komt dat allemaal aan bod. De leerlingen dansen verschillen dieren en planten na en ontdekken zo wat zich allemaal in de zee schuilhoudt. Met dit lesplan vul je met gemak vier danslessen. Dansplezier gegarandeerd!

Meer lezen
Mirjam Schmidt deelt haar lessenreeks ‘kennismaken met dans’ voor de brugklas

Danslessen geven in het voortgezet onderwijs is best een uitdaging. Vooral aan brugklassers! Want niet iedereen vindt dansen leuk en sommigen vinden het zelfs ronduit eng. Hoe pak je dat aan? In dit artikel deelt Mirjam Schmidt haar lesprogramma voor de danslessen die zij in de brugklas geeft. In 6 lessen neemt zij haar leerlingen mee op dansreis rondom de wereld, waarbij ze iedere les een andere dans leren. Zoals de samba, gumboot, en flamenco.

Meer lezen
Laat peuters niet zitten op hun gat, maar vergroot al dansend hun woordenschat! 

Prentenboeken voorlezen vergroot de woordenschat van peuters en kleuters. Al helemaal als ze daarna de woorden mogen dansen! Daarom heeft Astrid Spit een lesplan gemaakt voor peuters en kleuters, aan de hand van het boek Het begint met een Zaadje. In het kader van de Kinderboekenweek! In deze dansles leren peuters al dansend de lidwoorden bij namen van de lichaamsdelen en nieuwe begrippen met betrekking tot het thema Gi-Ga-Groen, zoals ‘dwarrelen’. Daarnaast komen verschillende bewegingsmogelijkheden als rollen, draaien, kruipen, huppelen en stampen aan bod.

Meer lezen
Janneke van der Vlugt: “Studenten pabo moeten dans eerst zelf beleven en begrijpen"

Hoe kan danseducatie een vaste plek krijgen in het basisonderwijs? Daarover gaat Lynn Kosakoy in gesprek met Janneke van der Vlugt, haar zakenpartner bij De Dansverbinderij. Ze praten over de bijzondere weg die Janneke heeft bewandeld: van basisschoolleerkracht tot dansdocent. En over de plek die dans in het primair onderwijs en de pabo verdient. Meer weten? Luister de podcast! Of lees in de reflectie hoe belangrijk een onderdompeling in dans is volgens Janneke en Lynn zelf.

Meer lezen
In de spotlight: sociaal-artistiek jeugdwerker Evelyne Van Hecke

Evelyne Van Hecke (33 jaar) richtte in 2015 Moving Ground op in Borgerhout. Met deze organisatie richt ze zich op de talentontwikkeling van jongeren en jongvolwassenen in kwetsbare situaties. Dat deed ze na een hobbelig dansparcours: ze stopte met de dansacademie, volgde de lerarenopleiding lager onderwijs en studeerde daarna danstherapie. Met Moving Ground organiseert ze laagdrempelige interculturele danslessen en community-arts projecten. Voor deze maatschappelijke bijdrage won ze meerdere prijzen! Lees hier over Evelynes visie op inclusief werken als dansdocent.

Meer lezen
Een succesvol werkplan maken voor je danslessen? Formuleer concrete doelen!

Heb je dat ook soms? Bij het voorbereiden van een dansles weet je niet waar je moet beginnen. Losse ideeën en een paar muzieknummers buitelen door je hoofd, maar het lukt je niet om er een eenheid van maken. Een werkplan maken is dan de oplossing en halveert je voorbereidingstijd! Docentenopleider Saskia Sap geeft graag tips hoe je zo’n werkplan maakt. In deel 1 van dit artikel helpt ze jou bij het formuleren van je doelstellingen.

Meer lezen
Kriebelbeestjes: jouw kant-en-klare lesplan voor de kinderboekenweek 2022

De Kinderboekenweek vindt van 5 tot 16 oktober plaats en heeft dit jaar als thema: Gi-Ga-Groen. Daarin staat de natuur om ons heen centraal. Rimke focust zich daarom in haar kant-en-klare lesplan voor oktober op kriebelbeestjes. Oftewel, de kleine beestjes rondom huis. Zoals kevers, vlinders en bijen. In deze dansles gaan kinderen (6 tot 10 jaar) kriebelen, schudden, krioelen en kruipen. Een leuke dansles voor op de basisschool én op de dansschool, op basis van Mijn eerste natuurboek.

Meer lezen
Een ongemakkelijke photoshoot

“Gezocht! Danseres voor photoshoot. TFP basis. Ik wil mijn portfolio uitbreiden.” Je hebt een dergelijke oproep vast wel eens gezien. Als dansstudent sta je waarschijnlijk te springen om gratis beeldmateriaal, maar helaas werken niet alle fotografen even zuiver. Onze tip: zorg dat je de fotograaf écht vertrouwt en als iets niet goed voelt, doe het dan niet. Die les leerde Therèse (pseudoniem) nadat ze op de uitnodiging van een fotograaf was ingegaan. Gelukkig liep het met een giechel af, maar obscuur was het wel.

Meer lezen
Je kan het dak op! Dans en stereotypen op het dak in Marokko

Vier maanden lang danste dansdocent en antropoloog Ilja Geelen bij het ochtendgloren op het dak van haar huis in Tetouan in Marokko. Ze is het afgelopen jaar vaak verhuisd en door nieuwe plekken al dansend in te wijden, voelt ze zich er sneller thuis. Terwijl nieuwsgierige buren stiekem spieken wat ze aan het doen is, verwerkt zij al dansend haar indrukken van de stad. In dit artikel geeft ze een indruk van het trainingsritueel dat ze steeds doorloopt, en wat het haar oplevert. En deelt ze hoe het haar aan het denken zet over haar invloed als witte buitenlandse vrouw op de mensen om haar heen.

Meer lezen
Waarom danst de mens? Jacqueline's inzichten uit het boek ‘Dancing in the Streets’

Waarom danst de mens? En waarom wordt dansen in bepaalde culturen verboden? Het zijn vragen die hoofdredacteur Jacqueline de Kuijper al jaren bezig houden. Deze zomer ontdekte ze enkele antwoorden tijdens het lezen van Dancing in the Streets van Barbara Ehrenreich, een fascinerend boek over de geschiedenis van ‘ecstatic dance’. Lees in het eerste deel van dit artikel wat Jacqueline heeft ontdekt over waarom mensen dansten in de prehistorie, oudheid en middeleeuwen - én waarom dansen een wondermiddel is tegen depressie.

Meer lezen
In de spotlight: danseres en studiebol Amira al Rawi

Amira al Rawi (25 jaar) is een ambitieuze alleskunner uit Rotterdam. Enerzijds is ze een jonge autodidactische danser en maker met een specialisatie in straatstijlen. Anderzijds heeft ze een liefde voor theorie en begint ze binnenkort aan de master Arts, Culture and Society - alweer haar vierde studie! Als docent biedt ze begeleiding op maat aan kinderen die daarom vragen. Daarnaast is het haar ambitie om in cultuurbeleid te werken. Laat je inspireren door Amira!

Meer lezen