WERKPLEZIER & DIDACTIEK | De kerndoelen van het leergebied kunst en cultuur zijn in 2024-2025 geactualiseerd. In de nieuwe conceptkerndoelen wordt dans voor het eerst expliciet en gelijkwaardig naast andere kunstdisciplines benoemd. Dat betekent dat volgens deze conceptkerndoelen elke leerling in Nederland op school met dans in aanraking zal komen! Dat geldt voor het primair onderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs. Dansdocent Maedy de Miranda - Tol, lid van het kerndoelenteam, vertelt er in dit artikel meer over.
Meer lezenPerformen met ISH Dance Collective, battles dansen én organiseren, tv-shows winnen, danswedstrijden jureren en lesgeven op dansacademies… Multitalent Gino Jagessar (34 jaar) doet het allemaal. Hij is allround getraind, variërend van breaking tot jazz en hedendaagse dans. Maar zijn ‘ding’ blijft toch locking en house, met name freestyle. Al had hij het als jongere nooit voor mogelijk gehouden dat juist dát zijn ding zou worden. Nu zijn improvisatie en expressie een onmisbaar onderdeel van de lessen die hij geeft.
Meer lezenDoen jouw leerlingen nog zo hard hun best maar gaan ze niet vooruit? Misschien doen ze juist té hard hun best. Daardoor zitten ze ‘in hun hoofd’, bouwen ze spierspanning op en blijven ze vastzitten in oude bewegingspatronen. Ilja legt uit hoe ze haar leerlingen helpt om de vertaalslag te maken van ‘hun best doen om correcties te onthouden’ naar ‘het lichaam toestaan om te leren’. En van ‘te veel nadenken’ naar ‘denken met het lichaam’.
Meer lezenAls dansdocent bezit je veel belichaamde kennis die moeilijk in woorden uit te drukken is. Daarom kan het lastig zijn die kennis over te dragen aan mensen die niet zoveel danservaring hebben als jij. Gelukkig kunnen wetenschappers hierbij helpen! Zo geeft choreograaf en orthopedagoog Carolien Hermans in dit artikel woorden aan de processen die plaatsvinden tijdens dansimprovisatie en fysiek spel. Twee unieke vormen van wat ze ‘deelnemend zingeven’ noemt: via spontane bewegingen jezelf, de ander en de wereld verkennen.
Meer lezenNa een carrière als balletdanser staat Marion Vijn (61 jaar) inmiddels alweer 29 jaar voor de klas op de Nationale Balletacademie. Daar geeft ze moderne dans, is ze studiebegeleider van de bachelor en associate degree studenten, en jaagt ze innovaties in het balletonderwijs na! Zo bouwde ze als coördinator mee aan de bachelor Docent Klassiek Ballet. En ze zette een nieuw vak op over mentale vaardigheden: “een soort blessurepreventie, maar dan voor mentaal welzijn”.
Meer lezenDanslessen voorbereiden een hels karwei? Zo zag Merel Caminada het wel tijdens haar opleiding tot dansdocent. Ze maakte losse oefeningen als het haar gevraagd werd, maar kreeg weinig kans om de diepte in te gaan als het aankwam op de opbouw van een les of lessenreeks. Pas na de opleiding viel het kwartje echt. Samen met een ervaren collega ontdekte ze een hele andere manier van lessen maken en vond ze de ruimte om te experimenteren met haar eigen stijl van lesgeven aan kinderen.
Meer lezenHet zal er wel bij horen. Dat dacht de (anonieme) student uit dit verhaal steeds wanneer gastchoreograaf Nathan haar onhandig vastpakte. Ook probeerde ze de indringende manier waarop hij naar haar keek te negeren, en zich niet ongemakkelijk te voelen bij de seksueel getinte manier waarop hij correcties gaf. Lang zei ze niets over de privéberichten die ze van hem kreeg. Pas nadat ze toch besloot haar verhaal te doen, begonnen de paniekaanvallen en de slapeloze nachten echt.
Meer lezenIn Egypte, waar contactimprovisatie nog bijna niet bekend is, leerde dansdocent Ilja Geelen er juist alles over. Niet door hierin lessen te volgen, maar door ze te geven: juist door de stof over te dragen ging ze die zelf beter begrijpen. In dit artikel deelt ze waarom ze zich bij deze groep zo veilig voelde om zich kwetsbaar op te stellen.
Meer lezenVan een zelfontwikkelde Balkan Fusion Dance tot ingetogen dansen uit Macedonië, en een mix van oude en nieuwe choreografieën uit Argentinië, Taiwan en Siberië. De internationale dans - ook wel werelddans of volksdans genoemd - kent vele stijlen en vormen. Dansjournalist Iris Peters ging binnen Nederland op ontdekkingstocht in de wereld van internationale dans en interviewde drie docenten over hun visie op het vak: Caspar Bik, Ana Barić en Wijnand Karel.
Meer lezenDit is de eerste van vier lesplannen die dansdocent Rimke Saan schrijft over de vier digibord-apps voor het basisonderwijs van Nederlands Dans Theater. Een vervolg op de podcastaflevering met de makers van deze apps: Eva Monen en Desirée Veraart. In deze lesplannen experimenteert Rimke met de apps en deelt ze haar ervaringen, en die van de leerlingen en leerkrachten op de school waar zij werkt. Dit eerste lesplan is geïnspireerd op de app voor groep 1 en 2: Cacti.
Meer lezenIneke Vandevyvere (41 jaar) en Justin Yep (48 jaar) runnen samen dans- en yogastudio Ndigo in Roeselare, België. Na vijftien jaar jonge dansers en hun families te hebben begeleid, met name in ballet, besloten ze hun ervaringen en inzichten te bundelen in een boek. In The Dance Advantage delen ze hoe dans kinderen kan helpen om sterker in hun schoenen te staan, creatiever te denken en beter met uitdagingen om te gaan. Lees in dit interview meer over hun visie op danseducatie!
Meer lezenTijdens het geven van lessen in contactimprovisatie in Cairo merkte Ilja dat de meeste van haar leerlingen hun bekken op slot zetten. Zowel beginners als ervaren dansers verloren daardoor hun balans of bewogen ‘houterig’. Daarom maakte ze speciaal voor hen een les gericht op het loslaten van het bekkengebied, voor meer balans en flow. Dit lesplan zit vol technisch onderbouwde improvisatie-oefeningen die ook goed kunnen worden toegepast in een les hedendaagse danstechniek!
Meer lezenSucces komt niet aanvliegen. Maar als we de obstakels kennen, kunnen we er beter mee omgaan. Eerder schreef dansdocent en theatermarketeer Olga Klöne al over het (on)meetbare succes in de dansschool. In haar gesprekken met vijf dansschooleigenaren kwamen ook de valkuilen op weg naar succes aan bod. In dit artikel lees je hoe deze ondernemers voor hun eigen waarden leerden staan, zonder alles zelf te hoeven oplossen - en tegen welke prijs.
Meer lezenMogelijk kan jij straks je werk als dansdocent niet meer uitvoeren als zzp’er. Dat komt door wijzigingen in de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). In haar vorige artikel zocht dansdocent Marlie Salomé uit in welke gevallen dat zo is. In dit artikel geeft ze antwoord op de vragen: Is in loondienst gaan financieel nadelig of juist gunstig? En hoe zit dat met payrolling? Ontdek wat de beste uitkomst biedt, en leer daarbij ook alles over loonheffing, secundaire arbeidsvoorwaarden en meer!
Meer lezenVoor commerciële dansscholen is er geen cao. Daarom heeft vakvereniging Dansbelang onze hoofdredacteur gevraagd om voor dansschoolhouders en hun docenten adviestarieven op te stellen. Wat hoor je als dansdocent minimaal te krijgen? En wat zijn eerlijke tarieven? Hoe bereken je die? Dat lees je in dit artikel! Voor jouw gemak rekende ze de uurtarieven alvast voor je uit voor 2025, per functie en per type opdracht. Dit jaar hoef je dus enkel in de juiste tabel naar het juiste rijtje te kijken.
Meer lezenProfessor Matthew Wyon is een van de meest opvallende namen in de wereld van danswetenschap. Hij heeft zijn carrière gewijd aan het begrijpen van de fysieke eisen die aan dansers worden gesteld en het optimaliseren van trainingsmethoden, om zowel prestaties als de lengte van hun carrière te bevorderen. Hij pleit voor gestructureerde periodisering, betere blessurepreventie en meer toegankelijkheid tot danswetenschappelijk onderwijs. Rianne Peterson van Dans Veilig sprak met hem over zijn visie op de toekomst van danstraining.
Meer lezenUri Eugenio (42 jaar) danste onder andere bij Scapino, LeineRoebana en David Middendorp en was 2008 te zien op tv in het eerste seizoen van So You Think You Can Dance? Het dansdocentschap ontdekte hij per toeval na zijn dansopleiding aan Fontys, maar is sindsdien niet uit zijn leven weg te denken. Hij heeft gewerkt als (gast)docent op dansopleidingen als Lucia Marthas, AHK en de vooropleiding van Codarts Rotterdam. Nu geeft hij vooral wekelijks les bij Amsterdam Dance Center. ‘Bewustzijn’ is het sleutelwoord in alles wat hij wil overdragen.
Meer lezenStephan Marchant (46 jaar) is een dans- en bewegingstherapeut uit Leuven. In 2024 publiceerde hij het boek Dansen door het leven. Hierin legt hij uit wat de kracht van dans is en hoe creatieve processen bijdragen aan persoonlijke groei en sociale verbinding. Inclusief werkvormen voor professionals die volwassenen hierin willen begeleiden! Voor Stephan is het lichaam namelijk een ideaal kompas om te navigeren door het leven. In dit interview vertelt hij wat je als dansdocent kan leren van zijn waarderende aanpak.
Meer lezen