Krijg jij betaald voor je lesvoorbereiding? En voor je reistijd? Voor (extra) vergaderingen? Platform ACCT doet onderzoek naar waar kunstprofessionals in Nederland nu precies wel en niet voor betaald krijgen. Help mee door de vragenlijst in te vullen!
Meer lezenDe podcast Kunsteducatie doorgelicht heeft een nieuw seizoen. De eerste drie afleveringen staan online. Net als in het vorige seizoen gaat host Aminata Cairo in gesprek met onderzoekers uit het kunsteducatieve werkveld.
Meer lezenHet gevoel dat je beweegt - wist je dat daar een naam voor is? Het heet Kinesthesie en het wordt ook wel gezien als een soort zintuig voor beweging. Je leert er alles over in het nieuwe boek Kinaesthesia in the Psychology, Philosophy and Culture of Human Experience.
Meer lezenHoe kunnen danslessen kleuters helpen de Nederlandse taal te leren? Daarover gaat het onderzoek van Saskia Sap, dat onlangs gepubliceerd is. Het verslag is gratis online te lezen via de website van het lectoraat Kunsteducatie van de AHK.
Meer lezenMorgen, donderdag 4 mei 2023, is het #ThankADanceTeacherDay. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van danseducatie. Een mooi moment om jouw favoriete dansdocent op social media in het zonnetje te zetten! Wie ga jij bedanken?
Meer lezenHet boek Dance Research Methodologies biedt een overzicht van allerlei methodes om dansonderzoek te doen. Doe je onderzoek vanuit de sociale kant, de kunsten of juist vanuit de natuurwetenschappen? Verschillende danswetenschappers leren je hoe je dat kunt aanpakken. Met een handig werkboek!
Meer lezenBill Evans, de oprichter van Evans Dance Technique, deelt zijn bakken vol lesgeefervaring in het boek Teaching what you want to learn. Het boek bestaat uit 94 korte essays met tips voor dansdocenten in alle stijlen. Van algemene pedagogische tips tot specifieke anatomische principes.
Meer lezenDe Opleiding Danscoaching in Utrecht bestaat deze maand alweer tien jaar, en daar zij ze trots op! Om dit te vieren verloten ze onder de lezers van Dansdocent.nu een individuele sessie. Danscoaching is een ervaringsgerichte manier van coaching met het-lichaam-in-beweging als uitgangspunt.
Meer lezenDe nieuwe intimiteitstoolkit van Mediarte biedt handvatten om zorgvuldig om te gaan met de grenzen van je dansers of leerlingen. Bijvoorbeeld als je weleens intieme scènes choreografeert, of duetten maakt met partnerwerk of contactimprovisatie. De toolkit is gemaakt door de Vlaamse intimiteitscoördinator Philine Janssens.
Meer lezenZoek jij nog een dansdocent voor seizoen 2023/2024? Plaats jouw vacature dan in de glossy van Dansdocent.nu! Die wordt begin juni verspreid onder dansdocenten in heel Nederland en Vlaanderen.
Meer lezenWangedrag en misbruik komen veel voor in de danswereld. Dat blijkt uit de documentaire Dansen voor je leven. Hierin klinken de geanonimiseerde getuigenissen van zo’n twintig dansers. Een van hen is latindansers Kim Koumans. De docuserie is vanaf donderdag 6 april om 22.20 uur te zien op NPO2.
Meer lezenMet het nieuwe prentenboek Deugniet is ondeugend kunnen jonge kinderen op speelse wijze kennismaken met yoga. Terwijl je voorleest kunnen de kinderen meteen meebewegen, met een afwisseling tussen actieve en rustige oefeningen. Het boek is geschreven door dansdocent Astrid Spit.
Meer lezenDe Nederlandse televisiezender NPO1 start in juni 2023 met de opnames van een nieuwe danswedstrijd: Project Dans. Daarin gaan zij op zoek naar de beste allround danser. Alle dansers vanaf 18 jaar in alle dansstijlen kunnen hieraan meedoen. Meld je voor 23 april 2023 aan voor de audities!
Meer lezenBalletdocent Maximiliane Verlaak schreef een prentenboek gebaseerd op de diversiteit aan kinderen in haar eigen les. Want waarom zijn alle prentenboeken over ballet zo roze, met alleen maar witte blonde meisjes in de hoofdrol? Otto Danst! is een interactief voorleesverhaal waarin verschillende kinderen zichzelf herkennen.
Meer lezenVan voeding tot anatomie, van social media tot docentschap, en van blessurepreventie tot mentale gezondheid… In The Dance Science podcast komen allerlei belangrijke danswetenschappelijke onderwerpen aan bod. De Engelstalige podcast verschijnt sinds januari 2023 iedere week op Spotify.
Meer lezenWist je dat er systemen zijn om dans mee te noteren? Bijvoorbeeld The Movement Alphabet ©1983. Met dit dansalfabet kunnen jij én je leerlingen op andere manieren praten en nadenken over dans. Het boek Leaping into Dance Literacy leert je dit systeem toe te passen.
Meer lezenVoor alle hbo-geschoolde dansdocenten die zich verder willen professionaliseren in hun vakgebied: kom naar de informatieavond van de master Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten! Die vindt plaats op dinsdag 21 maart van 19.00 tot 21.00 uur op het Marineterrein Amsterdam.
Meer lezenHeb jij een (kleine) dansschool? Dan is Dansapp iets voor jou! Hiermee beheer je jouw leden en hun betalingen, zonder dat je aan vaste kosten gebonden bent. Je betaalt namelijk alleen per transactie! Dansapp is bedacht door software ontwikkelaar Henk Jan Wils en danseres Miranda van der Tempel.
Meer lezenDe Belgian Dance Awards vonden vorig weekend voor de vierde keer plaats. Naast een danswedstrijd en voorstelling, werden ook twee grote awards uitgedeeld. Zo won Audrey A.D.B. Danse de prijs voor populairste dansstudio van België. En Wim Vanlessen mocht dé Belgian Dance Award in ontvangst nemen voor zijn balletgala en dansersfonds.
Meer lezenKom kijken naar een nieuwe generatie dansers! Op maandag 27 februari laten de studenten van MBO DANS in Roosendaal zien wat zij kunnen. Voor Bodygraphics hebben de examenkandidaten namelijk alles zelf geregeld. De voorstelling is te zien in Theater de Kring.
Meer lezen