Zzp, ja of nee? Marlie Salomé legt uit wat de wet DBA voor dansdocenten betekent

Foto: Tobias Rademacher / Unsplash

ONDERNEMERSCHAP | Als zelfstandig dansondernemer zijn er bepaalde wetten waar je niet aan ontkomt. Zoals de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). In dit artikel duikt dansdocent, Marlie Salomé daarom in deze veranderingen in de wetgeving over (schijn)zelfstandigheid. Ze helpt je uit te zoeken of jij als dansdocent volgens de wet DBA nog als zelfstandig ondernemer verder kunt. In deel 2 van dit artikel gaat ze in op praktische oplossingen wanneer blijkt dat zzp’er zijn niet langer de beste vorm voor jou is.

Zzp’er zijn, mag dat nog wel? 

Ik sla mijn agenda open en neem mijn week door. 

  • Op maandag geef ik Hot Yoga bij Sportcentrum Iedema. 

  • Op dinsdag reis ik naar het mbo Rijn IJssel in Arnhem om les te geven aan de opleiding Danser Creative Contemporary. 

  • Op woensdag geef ik les aan de Studio ISH groepen van ISH Dance Collective.  

  • Op donderdag ben ik bij Turnvereniging United te vinden. 

  • Op vrijdag staat mijn Contemporary les op het rooster bij Amsterdam Dance Centre. 

  • Op zaterdagochtend ga ik aan de slag met de leerlingen van de Talent Academy Telekids Musicalschool.

Ik heb er weer zin in! Maar ik krijg ook een beetje hoofdpijn… Mijn veelzijdige werkweek is sinds kort namelijk een bron van zorgen. Want net zoals velen van jullie werk ik als zelfstandig ondernemer voor verschillende opdrachtgevers in de dans(educatie). Maar kan dit allemaal nog wel vanaf 1 januari 2025?

Misschien heb je het al enigszins meegekregen, misschien helemaal nog niet, maar het geldt voor alle zzp’ers onder ons. Vanaf 1 januari 2026 gaat de wet VBAR in. Dat staat voor wet ter verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoedens. Maar al sinds 1 januari 2025 wordt die gehandhaafd. Ik hoor je denken: Wacht eens even… Hoe kan dat nou als de wet nog in de maak is? Dat kan op basis van de al sinds 2016 bestaande wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) met ongeveer dezelfde inhoud. Die wet wordt vanaf nu strenger gehandhaafd, ter voorbereiding op de aangescherpte wet die in 2026 van start gaat. En dat beïnvloedt jouw werk! Want veel van jouw opdrachten die je nu als zzp’er doet, worden door de Belastingdienst misschien gezien als schijnzelfstandigheid. Zij kunnen besluiten dat jouw werk dat jij als zelfstandige uitvoert dat wettelijk gezien in loondienst zou moeten worden gedaan. En daar kunnen ze boetes voor opleggen en extra inkomstenbelasting voor eisen.

Inhoudelijk verandert er dus niet eens superveel ten opzichte van voorheen. Maar in de praktijk gaat dit wél veel teweeg brengen, door hoe er vanaf nu gehandhaafd wordt… En daar heb ik als dansdocent een uitgesproken mening over! Een mening die gevoed is door een heleboel vragen, frustraties en onduidelijkheden. Na het zien van een heleboel seminars over deze wetswijziging, en het voeren van gesprekken met opdrachtgevers, collega’s, bedrijven en boekhouders begrijp ik er tegelijkertijd meer én minder van. Inhoudelijk wordt het mij steeds iets duidelijker… maar de emotie die overheerst is puur onbegrip. De danssector is toch vrijwel altijd de pineut en dat is ook dit keer niet anders. Ons werk is zo belangrijk en gegrond… Waarom wordt het ons dan zo lastig gemaakt?!

Wat betekent de wet DBA voor jou?

In dit artikel neem ik jou mee in deze wetswijziging. Wat houdt de wet DBA in? Wat betekent dit voor jou als zzp’er? Hoe wordt ernaar gekeken door de Belastingdienst? En vooral: hoe kan jij jouw werk blijven uitoefenen? Ik ben geen allesweter en zoals wel vaker bij de Belastingdienst is ook hier sprake van een groot grijs gebied dat de interpretatie voor eenieder anders kan maken. Maar ik hoop je minstens een aantal handvatten te kunnen geven die jou kunnen helpen om naar je eigen situatie te kijken en je keuzes en opties af te wegen. En ik hoop je vooral de hoofdpijn te besparen die ik voelde tijdens het onderzoeken van dit alles!

Log in om verder te lezen!


ONDERNEMERSCHAP & MARKETING

Voor het dansdocentschap heb je gekozen. Het ondernemerschap krijg je daar zomaar bij… Niet altijd gewenst, en soms behoorlijk complex. De vrijheid van het freelancen is fijn, maar belastingaangiften, administratie, klantenwerving en steeds weer politieke veranderingen leiden tot kopzorgen. Daar helpen wij je graag bij! Onze redacteuren Ondernemerschap & Marketing helpen dansdocenten en dansschoolhouders hun zelfstandige onderneming of bedrijf te laten groeien en financieel gezond te laten zijn. Aan de hand van toegankelijke stappenplannen en voorbeelden leer je over alle praktische zaken waarmee dansondernemers te maken krijgen - en hoe jij daarin onderscheidend kan zijn!

Marlie Salomé

Marlie Salomé is dansdocent, danser, choreograaf en dansondernemer. Na op haar zestiende begonnen te zijn met dansen op MBO RijnIJssel heeft zij haar diploma Docent Dans behaald aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien geeft zij les op onder andere de opleiding Danser Creative Contemporary van het RijnIJssel in Arnhem, ISH Dance Collective en Amsterdam Dance Centre. Haar grootste passie is Contemporary met een fusion van andere stijlen waarin flow, kracht, controle, vloer en grounding wordt gebruikt. Voor haar is het lesgeven nauw verbonden met de ambitie om als maker te groeien en stukken te creëren voor het theater.